Mitt land i solen

Idag var det Koge i Lomma och när man väl står och ska göra dessa annorlunda rätterna - inser man att det kanske inte blir sådär gott som det verkar. Jag var verkligen skeptisk till mitt val av land och rätter. Men det blev ju ganska bra ändå...

Hönorna kom med blommor och spännande viner - det är så himla mysigt för det känns som om man fyller år var tredje månad när man blir så här uppvaktad. Solen strålade på trädäcket och äntligen är sommaren här. Mini var nystylad i sitt hår och hade en riktigt fräsch frisyr - applåd för den!! Hade förväntat mig att högsta hönset skulle komma på sin bågen men nej - kanske nästa gång...

Ceviche limeno hette förrätten - vilket är marinerad fisk och räkor. Märklig sammansättning men men man måste ju våga prova också. Jag åt och mina kära vänner åt - så det var faktiskt helt okej.



Ceviche limeno - 4 personer
400 gr råa  skalade räkor
2 vita fiskfileér (helst plattfisk)
1 chili
15 pressade lime
1 vitlöksklyfta
1 stor rödlök, finhackad - Använde min fin-fin tupperware hackare - dyr men värt sitt pris!!!
1 knippe persilja

Koka räkorna i en minut - Skär fiskfiléerna i centimeterbreda skivor - Lägg fisken i en skål och salta rejält - Kärna ur chilin, hacka i småbitar och lägg i skålen - Pressa limen och pressa ner vitlöken, häll över hälften av vätskan över fisken - Lägg i räkorna och häll över resten av limen - Tillsätt den hackade löken och persiljan - Ställ in i kylskåpet i minst 10 min men gärna upp till 30 min - Servera på salladsbädd med majs och avokado.

Tjejerna var helt och hållet inne på att det var mat från Asien och hade nästan bestämt sig för Japan - men ack vad dom bedrog sig...



Till huvudrätt blev en wok med kött och skaldjur. En rätt som man inte kan göra helt klar utan man måste stå där vid spisen -

Gaston Acurios Lomo saltado - 4 port
300 gr oxfile i bitar
200 gr bläckfiskringar
12 skalade tigerräkor
4 msk olivolja
2 rödlökar
2 urkärnade chili
4 skalade tomater
2 vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger - Vem har tagit mitt matskedsmått???
3 msk kinesisk soya
3 msk kinesisk ostronsås
1 köttbuljongstärning löst i 1 dl vatten
2 msk färsk koriander
1 dl hackad purjolök
salt och peppar

Salta och peppra köttet, bäckfisken och räkorna, sätt in i kylskåp minst 1 timme - Dela rödlöken chili och tomaterna i klyftor - Hetta upp olivoljan i ett wokjärn och stek köttet på högvärme tills de blivit gyllenbruna, lägg upp köttet i en skål - Släng i lök, chili och tomaterna och woka loss i 30 sek - Ja, det står släng i och Ja det står woka loss!!!!!!! Lägg i räkor och bläckfisk och woka på hög värme - tillsätt vitlök, vinäger, soya och ostronsåsen, bland om ordentligt - Häll i buljongen och till sist purjo och koriander och woka färdigt - Servera med ris.

När denna rätten serverades var dom mer än stensäkra på Asien. Här kom också den första ledtråden - landets flagga är röd och vit. Första gissningen blev således Japan. Fel, fel, fel.... Men ganska snart var dom över på den andra världsdelen och Cajun-mat och snabbt kom då "Der Alte" med Chile och susande snabbt kom Mini med.....




Avocadodessert - 4 port
2 mogna avocado
2 msk mjölk - Hur kan bara ett mått försvinna sådär???
1 liter vaniljglass
Contreau
Mandelskorpor

Mosa avocadon med mjölken i en mixer - Tillsätt glassen och mixa till en slät kräm - Häll upp i glas och droppa lite contreau på krämen - Serveras med en liten skorpa till... Mums!!!

Till detta blev det äkta skånsk kaffe från Zoegas - och så en liten, liten chokladbit för oss som syndar. Trissisarna skrapades och trots våra känningar om storvinst på gång - blev det nada!!

Naturligtvis ventilerades det både det ena och den andra - sommarsemester och vintersemester och en faslig blanding av ämnen som till exempel - vilken motorcykel ser ut som en gräshoppa??? Där ser ni hur djupa vi kan vara på våra träffar....

Vi hade en go stund där i solen och det är helt fantastiskt att när vi väl träffas så känns det som om det bara var någon dag sen - fast att det är 4 veckor mellan gångerna. Längtar redan till nästa....

Jaha - vilket land var det då?? Peru naturligtvis!!!!

Kommentarer
Postat av: Mini

Jag visste! jag visste!Peru!!! :) och det var jättegott!!som vanligt förstås..

tack än en gång för en underbar kogekväll..supermys på altanen!..

ses snart igen tack och lov! :)börjar nog fundera redan på vad Maxi kan tänkas bjuda på..;P..//kram

2011-05-10 @ 08:31:37
Postat av: Midi

Det är ju inte konstigt att du kunde det. Du är ju yngst och kommer ihåg mer än vi andra gamlingar... Vårt motto - Kom inte ihåg något idag för du har glömt det i morgon!!!

2011-05-10 @ 22:38:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0