Lomma fick fint besök...
Månadens höjdpunkt, vår Kogeträff - vi fick fint besök i Lomma. Mina goa vänner kom och dom har alltid nära till porlande skratt... Vi är absolut inte alltid så djupa i våra diskussioner - vilket vi bevisade stundtals denna kväll. Det gick mestadels i förkortningarnas tecken - nästa precis som om man pratar så som man skriver ett sms...
Från HK till HR och vidare till Hongkong och nån asiat som jobbar på HK - obegripligt?? Ja, jag vet...
Det blev också vilda gissningar på vilket land som maten var från - men efter att ha avverkat Tyskland, Belgien, Österrike och Polen kom den rätta gissningen - Schweiz såklart!!
Såhär kommer recepten från kvällens Koge!! Längtar redan till nästa....
Midi
Schweizisk Salamitoast

1 person
Senap - inte för söt
3-4 skivor salami
2 färska skivade champinjoner
Schweiser- eller Cheddarost
"Roste"-bröd
Rosta brödet och skär bort alla kanter. Bred på ett tunnt lager senap och lägg på salamin, svampen och osten. Gratinera i 225 gr i mellan 5-10 min.
Schweizisk helstekt marinerad fläskfilé med skinkdipp

4 personer
600 gr fläskfile
Kryddblandning
1 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1/2 tsk finstött rosmarin
1/2 tsk vitlökspulver
Marinad
1/2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1/2 dl vinläger
1,5 dl rapsolja
1/4 dl vatten
1 st pressad vitlöksklyfta
0,5 st finhackad gul lök
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl kapris
Tillbehör
1 kg vitkål
1 st pressad vitlöksklyfta
salt
Skinkdipp
150 gr rökt skinka färdigskivad (ej för tunna skivor)
3 dl creme fraiche
1/4 dl finhackad gul lök
1/4 dl finhackad gräslök
1/4 ask klippt krasse
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprikapulver
1/2 krm cayennepeppar
1/2 krm vitpeppar
Tillagning Fläskfilé
Sätt ugnen på 225 gr.
Putsa fläskfilén. Blanda ihop kryddorna till kryddblandningen och klappa in den i fläskfilén. Bryn köttet runt om i en stekpanna med lite smör. Lägg i en långpanna och stek färdigt i ugnen i ca 15-20 min beroende på tjockleken. Låt den svalna och förvara i kylskåp fram till serveringen. I folie håller den 3-4 dagar.
Gör marinaden färdig genom att blanda allt och rör om till salten har löst sig. Denna kan göras dagen innan och förvaras i en burk med tätslutande kock i kylskåp.
Skär det kalla köttet i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg upp på ett fat med kant. Häll över marinaden och ställ svalt i minst 1-2 tim innan servering.
Skinkdipp
Dela skinkan i smala remsor. Blanda den hackade lökenm gräslök och krasse. Rör ner kryddorna och kryddgröna i creme fraichen och till sist skinkan.
Skindippen kan stå färdigblandat någon timme innan serveringen men blir lösare pga saltet och löken. Förbered gärna alla delarna och förvara separat och blanda ihop strax innan serveringen.
Fläskfilén serveras med skinkdippen, grönsallad och vitkålen som strimlas och steks mjuk tillsammans med salt och pressad vitlök.
Ostbricka

Schweiserost
Brieost
Vindruvor
Päron
Middagen avslutas med en liten ostbricka som oturligt nog innehåll en cheddarost istället - same, same...
Något gott till kaffet....

Skulle det blivit men det blev inte alls bra - skulle göra mig till eftersom det finns LCHF i gänget och inget socker eller mjöl fick användas. Blev icke bra!! Men här kommer originalreceptet som det skulle vara. Men det är ju en fin bild att titta på...
Schweizisk Morotskaka
4 ägg
2,5 dl strösocker
Rivet skal av 1 citron
200 gr malda hasselnötskärnor
150 gr rivna morötter
0,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Florsocker
Sätt ugnen på 175 gr. Smörj och bröa en form ca 2 liter. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt citronskal, nötter och morötter. Vänd försiktigt ner mjölet som blandats med bakpulver. Grädda i nedre delen i ca 40-50 min. Låt svalna och stjälp upp och pudra över florsocker.
Och så var den däringa vinsten...
2 vinster!! Jösses man blir ju rent chockad - kan inte vara möjligt... Tror vi har skrapat trisslotter i över 15 år och har i vinstpengar drygt 2.000 kr - Plötsligt händer det - men när??????

Från HK till HR och vidare till Hongkong och nån asiat som jobbar på HK - obegripligt?? Ja, jag vet...
Det blev också vilda gissningar på vilket land som maten var från - men efter att ha avverkat Tyskland, Belgien, Österrike och Polen kom den rätta gissningen - Schweiz såklart!!
Såhär kommer recepten från kvällens Koge!! Längtar redan till nästa....
Midi
Schweizisk Salamitoast

1 person
Senap - inte för söt
3-4 skivor salami
2 färska skivade champinjoner
Schweiser- eller Cheddarost
"Roste"-bröd
Rosta brödet och skär bort alla kanter. Bred på ett tunnt lager senap och lägg på salamin, svampen och osten. Gratinera i 225 gr i mellan 5-10 min.
Schweizisk helstekt marinerad fläskfilé med skinkdipp

4 personer
600 gr fläskfile
Kryddblandning
1 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1/2 tsk finstött rosmarin
1/2 tsk vitlökspulver
Marinad
1/2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1/2 dl vinläger
1,5 dl rapsolja
1/4 dl vatten
1 st pressad vitlöksklyfta
0,5 st finhackad gul lök
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl kapris
Tillbehör
1 kg vitkål
1 st pressad vitlöksklyfta
salt
Skinkdipp
150 gr rökt skinka färdigskivad (ej för tunna skivor)
3 dl creme fraiche
1/4 dl finhackad gul lök
1/4 dl finhackad gräslök
1/4 ask klippt krasse
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprikapulver
1/2 krm cayennepeppar
1/2 krm vitpeppar
Tillagning Fläskfilé
Sätt ugnen på 225 gr.
Putsa fläskfilén. Blanda ihop kryddorna till kryddblandningen och klappa in den i fläskfilén. Bryn köttet runt om i en stekpanna med lite smör. Lägg i en långpanna och stek färdigt i ugnen i ca 15-20 min beroende på tjockleken. Låt den svalna och förvara i kylskåp fram till serveringen. I folie håller den 3-4 dagar.
Gör marinaden färdig genom att blanda allt och rör om till salten har löst sig. Denna kan göras dagen innan och förvaras i en burk med tätslutande kock i kylskåp.
Skär det kalla köttet i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg upp på ett fat med kant. Häll över marinaden och ställ svalt i minst 1-2 tim innan servering.
Skinkdipp
Dela skinkan i smala remsor. Blanda den hackade lökenm gräslök och krasse. Rör ner kryddorna och kryddgröna i creme fraichen och till sist skinkan.
Skindippen kan stå färdigblandat någon timme innan serveringen men blir lösare pga saltet och löken. Förbered gärna alla delarna och förvara separat och blanda ihop strax innan serveringen.
Fläskfilén serveras med skinkdippen, grönsallad och vitkålen som strimlas och steks mjuk tillsammans med salt och pressad vitlök.
Ostbricka

Schweiserost
Brieost
Vindruvor
Päron
Middagen avslutas med en liten ostbricka som oturligt nog innehåll en cheddarost istället - same, same...
Något gott till kaffet....

Skulle det blivit men det blev inte alls bra - skulle göra mig till eftersom det finns LCHF i gänget och inget socker eller mjöl fick användas. Blev icke bra!! Men här kommer originalreceptet som det skulle vara. Men det är ju en fin bild att titta på...
Schweizisk Morotskaka
4 ägg
2,5 dl strösocker
Rivet skal av 1 citron
200 gr malda hasselnötskärnor
150 gr rivna morötter
0,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Florsocker
Sätt ugnen på 175 gr. Smörj och bröa en form ca 2 liter. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt citronskal, nötter och morötter. Vänd försiktigt ner mjölet som blandats med bakpulver. Grädda i nedre delen i ca 40-50 min. Låt svalna och stjälp upp och pudra över florsocker.
Och så var den däringa vinsten...
2 vinster!! Jösses man blir ju rent chockad - kan inte vara möjligt... Tror vi har skrapat trisslotter i över 15 år och har i vinstpengar drygt 2.000 kr - Plötsligt händer det - men när??????

Härliga Söndag!!
Visst är det något speciellt med söndagar...
Man har vaknar i lagom tid, läser tidningen lagom länge, kaffet är lagom varmt och man funderar sådär lagom mycket. Kanske det skulle varit söndagar lite oftare?
Fast varför skulle det inte kunna vara fredagar oftare? Eller egentligen torsdagkväll? Det är den bästa stunden på hela veckan. Man jobbar bara en dag sen är det helg. Man tar det lite lugnare på fredagar, kopplar av och taggar ner. Men det allra bästa hade varit om man jobbat tis, ons och tors och det hade varit helg fre-mån!! Det ska jag rösta på nästa gång det är val...
Idag är det fotbollsmatch för sonen och match för bonuskusinerna - hoppas innerligt att det inte regnar idag med. Det blir ju liksom en helt annan grej om vädret inte är med oss.
SEN... ska jag förbereda inför min Koge-träff i morgon kväll. Får fixa och trixa då maten inte får innehålla mjöl eller socker - fast det kommer att bli hur bra som helst.
Ha en underbar söndag!!
Midi
Man har vaknar i lagom tid, läser tidningen lagom länge, kaffet är lagom varmt och man funderar sådär lagom mycket. Kanske det skulle varit söndagar lite oftare?
Fast varför skulle det inte kunna vara fredagar oftare? Eller egentligen torsdagkväll? Det är den bästa stunden på hela veckan. Man jobbar bara en dag sen är det helg. Man tar det lite lugnare på fredagar, kopplar av och taggar ner. Men det allra bästa hade varit om man jobbat tis, ons och tors och det hade varit helg fre-mån!! Det ska jag rösta på nästa gång det är val...
Idag är det fotbollsmatch för sonen och match för bonuskusinerna - hoppas innerligt att det inte regnar idag med. Det blir ju liksom en helt annan grej om vädret inte är med oss.
SEN... ska jag förbereda inför min Koge-träff i morgon kväll. Får fixa och trixa då maten inte får innehålla mjöl eller socker - fast det kommer att bli hur bra som helst.
Ha en underbar söndag!!
Midi